Marianne Swazimaassa

Päivystys oli viimeinen osasto, jossa olimme sairaalalla. Saimme mahdollisuuden päästä vähän vielä jatkamaan harjoitteluamme Matsaphan kaupungissa sijaitsevaan Siphilile maternal and child health clinic -nimiseen neuvolaklinikkaan. Klinikka on Unicefin ja Ruotsin kirkon rahoittama, joka pyrkii saamaan myös kaikista vähävaraisimmat äidit lapsineen palvelujen piiriin. Asiakkaat eivät käy ollenkaan itse klinikalla, vaan heidän luokseen mennään. Ensimmäisenä päivänä tutustuimme mentoriäitien toimintaan, emme kentällä, vaan tilastoinnin kautta. Kerran kuussa mentoriäidit tulevat porrastetusti käymään klinikalla tilastoimassa oman asiakaskuntansa. Mentoriäitejä on yli 60 ja heillä jokaisella on oma alueensa vastuullaan. Heidän työnsä on monipuolista. He käyvät säännöllisesti asiakkaidensa luona ja myös jatkuvasti etsivät uusia asiakkaita. Mentoriäiti siis pyrkii saamaan kaikki oman alueensa äidit ja lapset asiakkaikseen.

Neuvolaklinikan mentori käy äidin luona raskaudesta aina siihen saakka kunnes lapsi täyttää kuusi vuotta. Loppuraskauden ja lapsen ensimmäisen elinkuukauden aikana mentori käy kerran viikossa. Alle kymmenenviikkoisten lasten luona mentori käy kerran kahdessa viikossa ja sitä vanhempien luona kuukausittain tai joissain tapauksissa myös harvemmin tai useamminkin. Yhdellä mentoriäidillä saattaa olla jopa 70 asiakasta. Mentoriksi pääsemiseksi ei vaadita mitään sosiaali- tai terveysalan pohjakoulutusta, vaan kuukauden koulutus klinikan toimesta riittää. Mentoreiden tarkoituksena on ohjata äitiä palveluiden piiriin sekä neuvoa esimerkiksi ravitsemus- ja hygienia-asioissa sekä lastenhoidossa. Heidän ei siis ole tarkoitus opastaa äitejä kuin ihan perusasioissa, joissa voi olla suuriakin puutteita. Suurimpia haasteita ovat hiv ja vajaaravitsemus. Isona tavoitteena on, ettei yhdestäkään hiv-positiivisen äidin lapsesta tule hiv-positiivista. Sekä äidin että lapsen hiv-lääkitystä seurataan ja siihen kannustetaan.

Toisena klinikkapäivänä pääsimme tutustumaan päivähoitotoimintaan klinikan lähiympäristössä. Ensimmäinen paikka oli varmaan noin 15 neliön mittainen huone, jossa oli 18 lasta ja yksi aikuinen. Lattialla oli patjoja ja vilttejä, joiden päällä lapset olivat. Osa nukkui, osa touhusi ja osa söi. Lasten vanhemmat olivat kukin tuoneet omalle lapselleen eväät, jotka olivat keskellä lattiaa rasioissaan. Jääkaappia ei ollut, vaikka suurin osa eväistä olisi kylmäsäilytystä vaatinut. Vessana on ulkona koko pihapiirin yhteisessä käytössä oleva koppi, jossa etenkin pienten lasten on lähes mahdotonta käydä. Tästä syystä he usein tekevätkin tarpeensa johonkin astiaan, joka käydään tyhjentämässä koppiin. Mahdollisuutta käsien pesuun ei käytännössä ole, mikä aiheuttaa paljon haasteita. Lasten vanhempien vaatimuksesta lapset eivät saa ollenkaan leikkiä ulkona, sillä vanhemmilla ei heidän mukaansa ole aikaa tai voimia pestä lasten kuraisia vaatteita. Vanhemmat tekevät pitkää työpäivää, joten lapset tuodaan hoitoon aikaisin aamusta ja haetaan myöhään illalla kotiin. Neuvolaklinikan rooli on päivähoitajien mentorointi. He ohjaavat päivähoidon ohjaajaa esimerkiksi lasten ravitsemukseen ja hygieniaan liittyvissä asioissa, pitävät kirjaa lasten painon ja pituuden kehityksestä sekä joskus opettavat lapsille esimerkiksi laululeikkejä. Suurin vastuu on kuitenkin päivähoidon ohjaajalla, sillä klinikan mentori käy yleensä vain kerran kuussa kussakin päivähoitopaikassa.

Toisessa paikassa kolme lasta istui syömässä keskenään pienessä huoneessa. Päivähoidon ohjaaja oli kuulemma lähtenyt itse johonkin klinikalle toiseen kaupunkiin omia vaivojaan hoitamaan ja jättänyt lapset keskenään huoneeseen. Jäin siihen uskoon, että joku toinen olisi tulossa vahtimaan lapsia ja todella toivon, että näin tapahtuikin. Lähdimme seuraavaan paikkaan, joten en tiedä miten asiassa kävi. Kolmas paikka oli myös yksi pieni huone, jossa oli 25 lasta ja yksi aikuinen. Tämä on kuulemma yksi niistä harvoista päivähoitopaikoista, joissa lapset saavat leikkiä myös ulkona. Kun tulimme paikalle, lapset kerääntyivät ovensuuhun ja huusivat jotain siswatin kielellä. Mentori kertoi heidän huutavan ”valkoihoisia, valkoihoisia”. Hän kertoi myös, että monet etenkin köyhissä oloissa elävistä valkoihoisen nähdessään näkevät vain rahaa. Hän kertoi itse nuoruudessaan ajatelleensa samalla tavalla. On niin paljon asioita, jotka ovat meille itsestäänselvyyksiä, mutta joista täällä vain haaveillaan.

Swazimaassa esikoulu maksaa aika paljon, sillä sen järjestäminen kuuluu yksityiselle sektorille. Kuulemma täällä kaavaillaan esikoulun yhdistämistä ensimmäiseen koululuokkaan eli nollaluokkaan. Vielä tätä ei kuitenkaan ole, joten läheskään kaikki eivät käy esikoulua. Näin ollen päivähoidossa saattaa käydä vielä esikouluikäisiäkin lapsia. Tässä on ongelmana se, että heistä tulee päivähoidossa työvoimaa, sillä ohjaajalla on jo niin paljon töitä, että hän laittaa isommat lapset hoitamaan pienempiä. He mitä todennäköisimmin auttavat myös kotonaan, eikä heille jää aikaa leikkiä ja touhuta, kuten sen ikäisten vielä kuuluisi.

Mosambikin auringonnousu

Ehdimme olla kahden viime viikon aikana vain kaksi päivää klinikalla. Muutaman päivän saimme viettää luokkakaverimme Auroran kanssa, joka oman sairaalaharjoittelun päätyttyä tuli moikkaamaan meitä tänne Swazimaahan. Oli antoisaa keskustella erilaisista sairaalaolosuhteista ja tapaeroista. Viime viikon olimme puolestaan Mosambikissa rantalomalla. Mosambik on vielä köyhempi maa kuin Swazimaa. Tämän huomasi esimerkiksi siitä, että yleisissä vessoissa ei ollut saippuaa, käsien kuivaus mahdollisuutta eikä toisinaan myöskään vessapaperia. Swazimaassa sen sijaan on aina saippuaa ja joku käsien kuivaus mahdollisuus sekä lähes aina vessapaperiakin. Muutenkin talot ja tiet olivat yleisesti ottaen huonommassa kunnossa kuin Swazimaassa. Oli kuitenkin hieno lomaviikko! Harjoittelu alkaa lähestyä loppuaan täällä Swazimaassa. Aika on mennyt todella nopeasti! Mosambikin lomatunnelmia voi käydä kurkkaamassa tältä videolta: https://m.youtube.com/watch?v=DxrnsG2JV_0&feature=youtu.be

Rauhallista adventtiaikaa!
-Marianne

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *