Leena Tanskassa

Ensimmäiset kaksi viikkoa vaihtoa takanapäin, miten aika meneekin näin nopeasti?

Päivät synnytysosastolla ovat työntäyteisiä. Kätilöitä vuorossa on kerrallaan kolmesta viiteen. Lisäksi osastolla työskentelee joka vuorossa yksi assistentti, jonka koulutus vastaa lähihoitajan koulutusta. Assistentti on vauvan syntymähetkellä ja heti sen jälkeen avustamassa synnytyssalissa. Synnytyssaleja on kahdeksan. Raskaudenaikaisen hoidon ja päivystyksen puolella potilaspaikkoja on neljä ja lisäksi neljä vastaanottohuonetta. Lisäksi Tanskassa toimii tiimikätilöitä, jotka hoitavat tietyn alueen raskaana olevat naiset aina raskauden alusta synnytykseen asti. He päivystävät aina viikon kerrallaan ja hoitavat oman alueensa äitien synnytykset.

Viborgin sairaala, legoista rakennettuna

 

Kätilöt Tanskassa, kuten myös Suomessa, omaavat vahvan ammatti-itsetunnon ja ovat hyvin ylpeitä omasta osaamisestaan. Tanskassa kuitenkin kätilökoulutukseen ei kuulu sairaanhoitaja-opintoja, vaan tanskalaiset kätilöt opiskelevat suoraan kätilöiksi. Suomalaiset kätilöopinnot ovatkin saaneet osakseen ihmettelyä ja usein saakin kertoa päivän ohjaajalle ihan juurta jaksaen, missä kohtaa tarkkaan ottaen on omissa opinnoissaan.

Tanskalainen tapa hoitaa raskaana olevia on hyvin lämmin ja perhettä huomioiva, sopien hyvin tanskalaiseen kulttuuriin. Suomalaisittain aluksi kätilön ja synnyttäjän kanssakäyminen tuntui liiankin tuttavalliselta. Kaikkeen kuitenkin tottuu ja nyt synnytyssalissa tuntuu kätilön sekä perheen vuorovaikutus luovan hyvin kotoisan ilmapiirin. Synnyttäjien toiveet otetaan hyvin tosissaan ja niitä toteutetaan mahdollisimman tarkasti. Monet synnyttäjät haluavat lääkkeettömän synnytyksen ja päätöstä tuetaan. Toisaalta myöskään heitä, jotka lääkkeellistä kivunlievitystä haluavat, ei väheksytä, vaan tuetaan päätöksessä. Kaikki synnytyssalit ovat valtavan kokoisia. Suomessa ehdin tottua pienempiin ja omasta mielestäni hallittavamman kokoisiin saleihin. Jokaisessa salissa on kiinteä amme ja vauvan virvoittelupöytä.

Synnytyssali

 

Synnyttäjälle ja tukihenkilölle, joka yleensä on tuleva isä, kerrotaan hyvin tarkkaan erilaisten toimenpiteiden vaikutukset. Perhe otetaan hyvin vahvasti mukaan päätöksentekoon ja hoitohenkilökunnan päätöksiä perustellaan mielellään ennen toimenpidettä, mutta viimeistään heti toimenpiteen jälkeen. Potilaalle ja perheelle annetaan siis mahdollisuus osallistua omaan hoitoonsa ja olla aktiivinen osallistuja, eikä vain passiivinen potilas, joka on hoidon kohteena. Tämän tavan toivoisin rantautuvan Suomeen mahdollisimman laajasti. Välillä opiskelijana olen huomannut, ettei Suomessa potilasta osallisteta yhtä vahvasti hoitoon. Esimerkiksi lääkkeiden tai puudutusten sivuvaikutuksia ei kerrota tai potilasta ei oteta mukaan päätöksentekoon. Toisaalta molemmissa maissa potilasturvallisuus ja potilaan tyytyväisyys hoitoon on ensisijaisia sekä tärkeitä asioita, kun hoitoa suunnitellaan ja toteutetaan.

 

Aamuvuorojen iloja, auringonnousut. Tunti kuvan jälkeen vettä tuli saavista kaatamalla

Tanskalaiset ovat iloisia ja ansainneet täysin maineensa maailman onnellisimpana kansana. Jokainen on aidosti tyytyväinen maahansa ja siihen, että saavat asua Tanskassa. Edes veroprosentista ei valiteta, vaikka kovin korkea 40% onkin. Toisaalta tämä takaa täysin ilmaisen terveydenhuollon, ainoastaan hammashoidosta tulee maksaa nimellinen kertakorvaus.

Kovin kovaa kulttuurishokkia ei suomalainen pääse täällä kokemaan, tavat ovat pitkälti samanlaiset kuin Suomessa. Kaupasta löytyy samoja tuotteita, jopa tanskalaista ruisleipää (joka tosin ei ole aivan samalaista kuin Suomessa) ja lakritsia. Osassa pakkauksista on suomenkieliset pakkausselosteet, mutta kirjoitetusta Tanskasta saan auttavasti selvää omalla huonolla kouluruotsillani. Suurin osa tanskalaisista puhuu erittäin hyvää englantia ja kaikki ovat valmiita auttamaan parhaansa mukaan, kunhan vain uskaltaa kysyä apua.

No mitenkäs se sää? Tanska maana on hyvin sateinen ja tämän tiesinkin jo ennen vaihtoon lähtöä. Kuitenkin yllätyin tavasta, miten sää täällä vaihtelee. Suomessa sää pysyy jotakuinkin samanlaisena koko päivän ja muutokset eivät kovin rajuja ole. Tanskassa taas on normaalia, että ensin sataa kaatamalla ja vartin päästä aurinko paistaa kirkkaalta taivaalta. Kannattaakin varata sateenpitävät ulkoiluvaatteet mukaan, vaikka aurinko paistaisi. Samoin kerrospukeutuminen on ykkösjuttuja täällä. Sateen ja tuulenpuuskien välissä aurinko paistaa todella lämpimästi, joten vaatteiden vähentäminen ja lisääminen tarpeen mukaan helpottuvat, kun on jo valmiiksi useampi vaatekerta päällä.

Ensi kerralla viimeiset kuulumiset synnytyssalista ja ensimmäisiä päiviä vauvateholta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *