Leena Tanskassa

Ensimmäiset kaksi viikkoa vastasyntyneiden teho-osastolla takana ja viikko edessä.

Teksti oven yläpuolella kääntyy suunnilleen näin: Osasto sairaille vastasyntyneille ja ennenaikaisesti syntyneille.

Yleensä synnytyksessä kaikki menee hyvin. Synnytyksen jälkeen hyvinvoiva vauva sekä äiti voivat siirtyä potilashotelliin lapsivuoteelle tai suoraan kotiin. Jos vastasyntynyt tarvitsee tehostettua hoitoa tai tarkkailua, siirtyy hän vastasyntyneiden teho-osastolle.

Heti synnytyksen jälkeen ja vauvan siirryttyä osastolle, hoitajat hoitavat ja vastaavat vauvan tarpeisiin. Usein isä tulee heti vauvan kanssa osastolle, jotta vauvan kanssa on toinen vanhemmista. Myös äiti pyritään siirtämään mahdollisimman nopeasti vauvan luokse. Vanhempia kannustetaan osallistumaan heidän oman lapsensa hoitoon ja olemaan läsnä mahdollisimman paljon. Jos vauva ei jaksa imeä rintaa, äidille opetetaan rintapumpun käyttö, jolloin vauva saa äidinmaitoa. Vauvoille laitetaan myös usein nenämahaletku, jonka kautta vauva aluksi saa ruokansa.

Osasto koostuu kahdesta osasta. Hoitajien kanslian yhteydessä on seitsemän huonetta sekä vastaanottohuone, joissa hoidetaan jatkuvan monitoroinnin tarpeessa olevia vauvoja. Tehostetun hoidon huoneet ovat melko tyhjiä ennen vauvan saapumista. Usein huoneet varustetaan loppuun vasta sitten kun tiedetään vauvan siirtymisestä osastolle. Jokaiseen huoneeseen voidaan sijoittaa kaksi lasta, mutta käytännössä aina huone pyritään pitämään yhden vauvan ja perheen käytössä. Huoneet on erotettu toisistaan vain osittain väliseinillä, joten huoneesta toiseen puhe kuuluu hyvin. Vanhempille ei suositella yöpymistä näissä huoneissa, koska unen määrä jää usein vähäiseksi.

Huoneet ovat kapeita ja pitkiä. Jokaiseen kuitenkin mahtuu vauvan sängyn lisäksi sänky tai pari vanhemmille ja pari nojatuolia. Lisäksi hoitotarvikkeet ja hoitajat!

Siinä vaiheessa, kun vauva ei tarvitse tehohoitoa perhe voi siirtyä perhehuoneeseen, joita on myös seitsemän. Perhehuoneisiin on lähestulkoon jatkuva jono. Jos vauva on pitkäaikaisessa hoidossa, voivat vanhemmat yöpyä perhehuoneessa, vaikka vauvan kunto ei vielä salli yön viettämistä vanhempien kanssa.

Jokainen perhehuone vaihtelee kooltaan, jokaisesta kuitenkin löytyy oma kylpyhuone, sänky ja sohvasänky sekä hoitopyötä.

Sairaala jossa olen, vastaisi Suomessa keskussairaalaa. Kuten Suomessa, myös Tanskassa vastasyntyneiden vaativin tehohoito on keskitetty yliopistosairaaloihin ja lähin sellainen löytyy tunnin ajomatkan päästä Aarhusta. Keskussairaaloissa hoidetaan voinniltaan tasaisempia vastasyntyneitä. Viborgissa potilasryhmiin kuuluvat keskoset jotka ovat syntyneet raskausviikon 28 jälkeen tai joiden kunto sallii kevyemmän hoidon. Lisäksi osastolla hoidetaan vastasyntyneitä, jotka tarvitsevat antibioottihoitoa esimerkiksi infektion vuoksi ja pienikokoisina syntyneitä vauvoja.

Osaston henkilökunta koostuu sairaanhoitajista, lääkäreistä sekä laitoshoitajista. Sairaanhoitajat ovat todellisia monitaitureita ja vastaanottotilanteissa vastuun usein ottaa sairaanhoitaja. Kätilöitä ei vastasyntyneiden teho-osastolla työskentele ollenkaan. Laitoshoitajat tekevät myös potilaskuljettajan töitä.

Viikot osastolla  ovat olleet todella hiljaisia, eikä osastolla ole kovinkaan monta tehohoidettavaa vastasyntynyttä. Vauvojen perustarpeista vanhemmat pitävät itsenäisesti huolta päivisin, joten pitkälti harjoittelu on ollut tarkkailua ja syöttöjen toteuttamista. Toisaalta nyt on ollut mahdollisuus sylitellä pieniä vauvoja, joiden vanhemmat ovat tarvinneet hengähdystaukoa ja kerrata teoriatietoa englanniksi!

Koulutus Tanskassa

Kätilöiden koulutus Tanskassa eroaa melko paljon suomalaisesta. Tanskassa kätilöt opiskelevat 3,5 vuotta ja keskittyvät pelkästään kätilötyön opiskeluun. Kouluja on vain kolme koko Tanskassa ja kouluun on vaikea päästä. Opetuksessa käydään tarkasti läpi anatomia, erityisesti lantion ja synnytyselinten osalta. Lisäksi synnytyksen hoito opetellaan perin pohjin. Opiskeluihin kuuluu teoriajaksot yliopistolla ja harjoittelujaksot sairaalalla. Opiskelijat suorittavat kaikki harjoittelunsa samassa sairaalassa. Sairaalalla harjoitteluista vastaa kliininen opettaja, joka vastaa harjoittelun tuntilistoista, opiskelijoiden sijoituksista yms. Monen vuoden opiskelun aikana opiskelijat ja opettajat ovat paljon tekemisessä keskenään, mikä helpottaa ajatusten vaihtoa ja tuo opiskelijalle jatkuvuutta.

Toisin kuin Suomessa, kätilöt eivät saa sairaanhoitajan pätevyyttä. Sairaanhoitajaksi opiskelu kestää 3.5 vuotta eli saman verran kuin Suomessa. Opiskelu Tanskassa on samanlaista kuin Suomessakin, mutta kuten kätilöillä, on sairaanhoitajaopiskelijoilla oma ”kotisairaala” jossa he tekevät omat harjoittelunsa. Myös harjoittelujaksot ovat pidempiä kuin Suomessa.

Ensi viikolla alkaakin viimeinen harjoittelu lapsivuodeosastolla!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *